Gondozás - happyteki

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Gondozás

Görögteknős takarmány
ELTERJEDÉSE, ÉLŐHELYE
A görögteknős két jól elkülöníthető alfaján kívül (T.Hermanni Hermanni és T.Boettgeri) még néhány alfajt tartanak számon a herpetológusok.
Teknősünk Franciaország délkeleti részétől Olaszországon át, (beleértve Szardinia szigetét is) valamint a balkáni államokban él : a volt Jugoszlávia dél, dél - keleti területein és Bulgária, Románia, Albánia, Görögország tájain. Az állatok a különböző élőhelyeken kitűnően alkalmazkodtak az eltérő viszonyokhoz. Volt alkalmam megfigyelni őket dél és közép Dalmáciában,Görögország tájain. Felbukkantak a tengerszinten lévő nádas,cserjés kavicsos talajon ugyanúgy,mint az Olympos dúsfüvű rétjein,ligetes erdeiben vagy mészkősziklákkal szabdalt hegyi ösvényeken, ahol nyáron akár 1000 méterig is lehet velük találkozni. Terráriumi körülmények között aránylag egyszerűen utánozható az a klíma és környezet melyben kedvencünk jól érezheti magát. Az alábbiakban az általam legfontosabbnak ítélt dolgokról fogok írni, melyeknek betartásával nagy valószínűséggel az unokáink IS látni fogják teknőseinket...

A TERRÁRIUM FELSZERELÉSE
A görögteknős terráriuma minél nagyobb alapterületű, annál jobb. 1-2 újszülött teknős 10 cm.páncélhosszúságig tartható egy 50x100 cm. területű terráriumban. A terráriumban 2 klímazóna legyen : 1. az aktív nappali zóna: melegítőlámpa (alatta a hőmérséklet kb 30C. fok), UVB fénycső/kompakt fénycső (max. 20cm. távolságban a teknőstől,közelebb már károsítja!) ez feltétlenül szükséges az egészséges csont és páncélképzéshez. Az aktív zóna tartozékai még egy lapos itató és egy etetőtál. 2. a passziv zóna, a pihenés helye.Ez inkább félárnyékos, búvóhelyekkel kialakított. Ide vonul vissza a teknős amikor alszik,pihenni akar.

TÁPLÁLÉK
Teknősünk elsősorban növényevő.Nagyon ritkán jut a természetben állati fehérjéhez, azt ritkán igényli. Megfigyelték, hogy a vadon élő állatok ettek állati tetemből,ragadozók erősen meszes ürülékéből,földigilisztát ,csigát hébe - hóba próbálnak elfogyasztani. Ezek a kivételek. A jellemző táplálékféle a kétszikű mezei növények, ezek közül is a legjobban etethető a pitypang,lándzsás útifű,lóhere,tyúkhúr,pásztortáska, mezei csorbóka friss hajtásai stb. Ehez adagolhatunk némi zöldségfélét ( a káposzták és hagymák kivételével) és kevés gyümölcsöt. Ez utóbbi magas cukortartalma miatt kedvezőtlen hatással van az emésztésére. ( hasmenés = folyadékveszteség). A legjobb, ha a kétszikű alaptáplálékot ( 80 % ) összekeverjük a felaprított zöldségfélékkel ( 15 % ) és gyümölccsel ( 5 % ). Különösen fiatal korban pótolni kell a teknős nagy kalcium igényét, ami a csont és páncélnövekedéséhez elengedhetetlenül szükséges. Legegyszerűbb "szépiacsont" reszeléket szórni a kisteknős táplálékára 2x - 3x egy héten,később, mikor már erősebb az állkapcsa, egészben is betehetjük, magától fog leharapni belőle annyit, amennyire szüksége lesz. Kalcium + vitamin készítményeket lehet por alakban készen is kapni különféle gyártóktól: Sera,T-Rex,Beaphar,JBL stb. Az egyoldalú etetés (pl. csak saláta) gyors növekedést és angolkórt (D - vitamin hiány) eredményezhet, ha mellette nem napoztatjuk, vagy a terráriumban nem alkalmazunk UVB lámpát. Az angolkór megelőzhető a gazdag vitaminbevitellel amit a friss kétszikűekkel tudunk legjobban megvalósítani. Ha nagy a baj, a teknős páncélja puha, a humán gyógyászatban használatos VIGANTOL preparátumot lehet használni - állatorvosi adagolási tanácsra. A vitaminok túladagolása ugyanis életveszélyes lehet, ezért inkább a javasolt mennyiség alatt kínáljuk. A legfontosabb vitaminforrás a friss, változatos eleség és a tavasztól - őszig tartó időszakban a tiszta napfény.


A TERRÁRIUM TALAJA
Vevőimtől a legfurfangosabb megoldásokat hallottam kedvencük almaként. Csak néhányat érdekességképen: műfű, gumilábtörlő, kókuszháncs, fűrészpor, faforgács, macskaalom, kvarchomok, gyöngykavics stb... A fennt felsoroltak egyike sem alkalmas természetesen a terrárium talajaként. Mivel az állatok időröl időre csipegetnek a talajból - mert a gyomor és bélflórájuknak szüksége van a benne található ásványokra és baktériumokra- a talajkeveréket magunknak kell elkészítenünk. Az én receptem: 80% Sovány,kissé meszes mezei talaj+10% tőzeg+10% 2x rostált sóder. A talajra dekorációként + búvóhelynek helyezhetünk fakéregdarabokat is. Mielőtt a kész keveréket elterítenénk a terrárium alján, vessük alá hőkezelésnek, hogy hangyák, paraziták, atkák ne kerülhessenek a terráriumba. Legegyszerűbben sütőben 250 fokon 1 órán keresztül süssük ki, s a kihült keveréket már nyugodtan elhelyezhetjük rendeltetési helyére. A talajt egy héten 2x,3x könnyedén spricceljük be kézi permetezővel, melyben szobahőmérsékletű desztillált víz vagy forralt víz legyen.Ez nem okoz mészfoltokat mint a kemény csapvíz. Az állatok orrnyálkahártyájára rossz hatással van az állandó száraz környezet. A kismértékű párásítás jótékony hatású erre és egyéb pozitív élettani hatásai is vannak.

VESZÉLYEK!
Tilos lakásban padlón tartani amíg nem éri el a teljes kifejlettséget(de lehetőleg azután se!) A padlón ugyanis olyan veszélyek leselkednek a teknősre, melyekre a kezdő állattartó nem is gondol: a 10 cm páncélnagyság alatti állatokat eltaposhatják, ajtó/bútor alá szorulhat, a padlószinten a legnagyobb a porkoncentráció, általában a leghidegebb/huzatos zóna stb. Amennyiben hidegburkolatos a padló, az állat nem képes normálisan közlekedni, mert a végtagjai minduntalan szétcsúsznak és a vége az izületi deformáció. Életveszélyes lehet a találkozás a környezetben megszokott egyéb háziállatokkal: kutya ,macska, menyétfélék s azokra az állatokra melyek még nem érték el a teljes kifejlettséget,de szabadtéri kifutóban vannak ezeken kívül még a nyest, patkány, varjú és a szarkafélék,ragadozómadarak. Mikor a teknős eléri a teljes kifejlettségét,nálunk már csak a sok helyütt lappangva jelen lévő patkány jelent életveszélyt.

AMIRE VIGYÁZZUNK!
Hideg huzat, hirtelen hőmérsékletváltozás, HŐGUTA!!! (a teknős nem tud izzadni, ha nem tud a napfény elől időben árnyékba/hűvösbe húzódni gyorsan elpusztulhat.) A szabadban tartott állatoknál tavasszal és ősszel a talajmenti fagyveszély. Ne fogdossuk, ne piszkáljuk, a teknős nem játék! A stresszt nehezen bírja, ezért csak olyan gyermeknek/felnőttnek ajánlott, aki tisztában van azzal a felelőséggel ami az állat felneveléséhez elengedhetetlenül szükséges.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz